3 Ağustos 2011 Çarşamba

Kene ısırması belirtileri

Yazla birlikte kene vakalarında artış yaşandığnı kaydeden uzmanlar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kenelerin ısırıklarına en fazla, ormanlık alanlara gidenler ile tarlada calışanlarda rastlandığını söyledi.


Hafta sonunu fırsat bilerek soluğu ormanlık alanda alan piknikcilerin kene ısırıklarına maruz kalabildiğini kaydeden uzmanlar, kene vakalarının en fazla Haziran - Eylül ayları arasında görüldüğünü, vatandaşların kene ısırıkları konusunda dikkatli olması gerektiğini dile getirdi.



Kene hastalığının hafif seyirli olabileceği gibi kanamaların ve organ yetmezliklerinin görüldüğü ağır seyir de gösterebilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu anımsatan uzmanlar, “Hastaların coğu hastalığın seyri sırasında gelişen beyin, karaciğer, böbrek, kalp ve akciğer yetersizliklerinden hayatını kaybediyor. KKKA virüsü, insanlara başlıca 'Hyalomma' cinsi kenelerin kan emmesi sırasında bulaşıyor.



Keneler haricinde ayrıca hastalara ve salgılarına temasla, virüsü gecici olarak taşıyan hayvanların kesilmesi sırasında hayvana ait kan ve dokulara temasla da bulaşmaktadır. Hatta hastalarla aynı ortamda kalındığında özellikle kanamalı seyreden vakalardan solunumla dahi gectiği dahi olabiliyor.


Hastalık en sık tarım calışanları, hayvancılık yapanlar, ciftlik calışanları, cobanlar, kasaplar, mezbaha calışanları, et ürünleri market işcileri, veterinerler ve hasta hayvan ile teması olanlar, bu hastalığın takibini yapan sağlık personeli, askerler, kamp yapanlar, deri fabrikası calışanları, piknik alanına gidenlerde görülebiliyor” diye konuştu.


Virüsün kenenin ağız salgısında ve mide iceriğinde bulunduğundan uzaklaştırılması sırasında salgısının bulaşmasını önleyecek ve kusturulmayacak şekillde cıkarılması geretiğini ifade eden uzmanlar, “Vücuttan uzaklaştırılırken ezilmemeli, başı kopartılmamalı, parcalanmamalı, ısı ve kimyasal herhangi bir madde uygulanmamalı.


Bir penset veya cımbız yardımıyla sağa sola oynatılarak alınması en uygunudur. Uzaklaştırma sırasında keneye elle temas edilmemeli, eldiven kullanılmalı. Kene uzaklaştırıldıktan sonra ısırma alanına antiseptik bir madde uygulanmalı, eller sabunla iyice yıkanmalıdır.


Kene ısırıklarından korunmak icin hayvan barınakları, hayvanların dolaştığı piknik alanları, otlaklar, calılıklar, su kenarları, av alanları gibi kenelerin bulunduğu yerlerden kacınılmalıdır. Bulunulması gerektiğinde cıplak ayakla veya kısa giysilerle bulunulmamalı, lastik cizme giyilmeli veya pantolonların pacaları corap icine alınmalı, eve dönüldüğünde vücut kontrol edilmeli.


Hastalığın saptandığı bölgelerde hayvanlarda kene kontrolü ve düzenli ilaclama yapılmalı. Gerek insanları gerekse hayvanları kene saldırılarından korumak icin ‘repellent’ olarak bilinen böcek kacıranlar cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek kullanılabilmektedir.


Aynı maddeler hayvanların baş veya bacaklarına uygulanabilir; ayrıca, bu maddelerin emdirildiği plâstik şeritler, hayvanların kulaklarına veya boynuzlarına takılabilir. Vücutta kene saptandığında zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder