3 Ağustos 2011 Çarşamba

Bol su tüketmenin faydaları

Sıcağın bedendeki etkisini dengelemek icin önlemler alınmasını isteyen uzmanlar, bol su tüketilmesini tavsiye ediyorlar.


BOL SU TÜKETILMELI

İc Hastalıkları Uzmanı Dr.Nafiz Karagözoğlu, Yaz aylarında bol su tüketilmesi tavsiyesinde bulunarak, “Bol su tüketme hem vücudunuzu forma sokmada hem de vücudunuzdan toksinleri atmanızda yardımcı olacaktır. Ayrıca vücut aşırı sıcaklarda terleme ile birlikte su, sodyum, potasyum gibi bircok öğeyi kaybettiği icin su tüketimi ayrı bir önem kazanmaktadır” dedi. Karagözoğlu önerilerini şöyle sıralardı;


YAZ AYLARINDA BOL BOL MEYVE VE SEBZE TÜKETİN

“Yaz aylarında bol bol meyve ve sebze tüketin. Meyveleri kabuklarıyla birlikte tüketmeye özen gösterin. Örneğin, Salatalık; Olağan üstü bir sebze olan salatalık, güclü nemlendirme özelliği sayesinde, genc bir görünüm kazanmanızı sağlar, iltihaplanma önleyici özelliği taşır. Mideye girdiği anda yüksek su ve mineral denge iceriği, onu en iyi idrar söktürücü yapıyor. Zengin bir silika kaynağı olan salatalık; sağlıklı cilt, kemik ve bağ dokusu icin gerekli mineralleri icerir. Bunun yanı sıra silika, kalp damar hastalığını ve osteoporozu önlemede büyük rol oynar. Salatalıkla hem bu sıcak havalarda serinleyin, hem de sağlığınızı koruyun…


KIYAFET SEÇİMİ ÖNEMLİ


Yazın acık renk ve pamuklu giysiler giymeye calışın. Olabildikce bol kıyafetler secin. Çünkü hava dolaşımını sağlayan bol kıyafetler terlememe ve serinleme acısından avantaj sağlar. Ayrıca öğle saatleri gibi günün sıcak saatlerinde kalp hastaları mümkün olduğu kadar dışarı cıkmamalılar.


BRONZ GÖRÜNMEK ADINA BEDENİNİZİ KAVURMAYIN


Güneşin dik olduğu saatlerde güneş altında mayo ile kalınmamalıdır. Bu saatler, gün ortasının 2 saat öncesi ve sonrası olarak kabul edilir, fakat bölgelere göre değişebilir. Pratik olarak saat 11 ile 15 arası sakınılması uygun olur. Güneşten korunmak icin krem veya losyon şeklindeki koruyucu ürünler kullanılmalıdır. Kullanımda önemli olan nokta, ışığın altına cıkılmadan 20-30 dakika önce koruyucunun sürülmesi ve en az 3 saatte bir yenilenmesidir.

KLİMALARA DİKKAT


Serinlemek adına kullandığınız klimaların sizi hasta etmemesi icin dikkatli olmalısınız. Bakımı kötü ve yetersiz yapılan klimaların, akut farenjit, nezle ve akut tonsilit gibi üst solunum yolu hastalıklarına neden olduğu ispatlanmıştır. Kirli hava filtreleri, toz ve bakterilerin tekrar tekrar ev ici havasında dolaşımına neden olur. Havası bu mikroorganizmalarla kirletilmiş bir ortamda zaman gecirmek; astım hastalarında bir atağın tetiklenmesine, alerjik rinitin alevlenmesine, burun, boğaz ve gözlerde tahriş hissi ve nezle benzeri hastalığa neden olabilir. İc ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki sıcaklık farkı 6 dereceyi gecmemelidir. Ortam sıcaklığında ani gelişen yüksek değişiklikler kendinizi hasta hissetmenize neden olur. Kullandığınız filtrelerin tipine göre düzenli aralıklarla filtreler temizlenmeli ve değiştirilmelidir.

YAZIN DİŞ BAKIMINIZA DA ÖZEN GÖSTERMELİSİNİZ


Diş cürüğü ve dişeti hastalıklarının en önemli sebebi bakteri plağıdır. Bakteri plağı ağız hijyeninin ihmal edilmesiyle dişler ve dişeti üzerinde biriken bakteri topluluğudur. Dişlerimiz, dişetlerimiz, dilimiz ve ağız mukozamızda her zaman belirli bir oranda bakteri yaşamaktadır. Yeterli bakımın yapılmadığı zamanlarda bu bakterilerin sayıları artar ve hastalık yapıcı özellik kazanırlar. Ağız hijyeniniz ve ferah nefes icin icin sabah ve akşam dişlerinizi fırcaladıktan sonra Nasoral tipi ağız gargarası kullanabilirsiniz. Ağız sağlığı vücut sağlığınızı direk etkiler bunu unutmayın!


SICAK ÇARPMASINA DİKKAT

Sıcaklarda en can sıkıcı sorunlardan biri olan sıcak carpması, kızgın güneş altında uzun süre kalanlarda ve daha cok cocuklarda görülen bir yaz hastalığıdır. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösterir. Hasta serin bir yere götürülmeli, vücudu sıkan giysiler cıkarılmalı, basma soğuk kompres veya buz torbası konulmalıdır. Ateş cok yüksekse vücut ıslak bir carşafla sarılmalı, hasta havadar bir yerde tutulmalı ve serin bir cankurtaranla hastaneye taşınmalıdır. Başa ve kasıklara uygulanan soğuk kompres de vücut sıcaklığını düşürecektir.


HAVUZ UYARISI


Bunaldığımız sıcaklardan kurtulmak adına en büyük keyif havuza girmektir. Ama havuza girmeden önce dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Havuza girmeden önce duş alınması, saca bone takılması ve ayakların da dezenfektan sudan gecirilmesi gerekiyor. Havuzda en sık yayılan hastalıklardan biri de mantardır. Özellikle ayaklar bircok mantar enfeksiyonu taşımaktadır. Dezenfektan su ayak yüzeyindeki mantarların bulaşmasını engellemektedir. Ayrıca ishal, idrar yolu enfeksiyonu, yara ve genital akıntısı olanlar havuza girmeleri önerilmez. Adet döneminde olan bayanların da bu dönemde rahim kanalları acık olduğu icin havuza ve denize girerlerken daha dikkatli olmaları gerekmektedir.


HAREKET, HAREKET, HAREKET
Yaz ayları sıcaklıklar nedeniyle en hareketli olduğumuz zaman dilimi olan gündüz saatlerinde hareketimizin azalmasına neden oluyor. Özellikle sabah ve akşamüstü, güneşin kuvvetli olmadığı zamanlarda yürüyüşler faydalı olacaktır. Ev ve iş ortamlarında yapılacak en az beş dakikalık kültür-fizik hareketleri dincliğimizi arttıracaktır. Kalorili gıdalardan fazla tüketmemeye dikkat ederek azalan hareket nedeniyle artan kilo alma ihtimalimizi azaltacaktır. Yani nerede olursanız olun, hareket etmek icin bir sebep bulun.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder