23 Ağustos 2011 Salı

Bu bilgisayar adamın gözünden anlıyor!

Bilgisayar kullanmakta zorlanan engellilere ODTÜ bünyesinde kurulan bilim parkı Teknokent mühendislerinden müjdeli haber var. 'MİMİK' yazılımı sayesinde baş, göz, gülümseme ve diş sıkma gibi hareketler kullanılarak, internetten mail atmak, gazete okumak, video izlemek mümkün olacak.-Yeni nesil çocuklar için bilgisayar kullanmak nasıl kolaysa yaşlılar ve engelliler için de bir o kadar zordur. Klavyedeki harfleri bulmak, fareyi oynatmak, e-mail atmak, internette sörf yapmak kullanması zor makine gibidir. Keşke, 'gözümüzden, kaşımızdan anlayan bir bilgisayar olsa' diye az geçirmemişlerdir akıllarından. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde kurulan Teknokent'te çalışan genç yazılım mühendisleri, onların bu çaresizliğini anlamış olacak ki, tam da yaşlılar ve engelliler için bir proje geliştirdi. Tamamen yerli sermaye ve mühendislerle geliştirilen 'MİMİK' yazılımı sayesinde baş, göz, kaş çatma, gülümseme, diş sıkma ve kahkaha atma gibi hareketlerle bilgisayar kullanımına olanak sağlıyor. "MİMİK'' sayesinde özellikle engelli vatandaşlar, bilgisayarda her türlü işlemi yapabiliyor, sanal klavyeyle ekrana yazı da yazılabiliyor.

Minder Bilişim Ar-Ge Direktörü Çağrı Karahan, "Beyin Dalgaları ve Yüz İfadeleri ile İletişim'' adlı projeleriyle ilgili bilgi verdi. Proje, TÜBİTAK'ın 100 bin TL'lik tekno girişim desteğini almış, ODTÜ Teknokent'in ortaklığında düzenlenen 'Yeni Fikirler Yeni İşler' yarışmasında 2009'un en iyi iş fikri olarak seçilmiş.

Kullanımı çok kolay olan "MİMİK'' yazılımının çalışması için baş bölgesine bir donanım takılıyor. Bu donanımla yüz hareketleri ilişkilendirilerek, farenin ekranda istenilen şekilde çalıştırılabilmesi sağlanıyor. Karahan, "Yazılım ve donanımla internette gezilebilir, gazete okunabilir, sosyal ağlarda konuşulabilir, mail atılabilir, video izlenebilir, oyun oynanabilir, ekranda istenilen programlar çalıştırılabilir, kısacası klavye ve fare kullanmadan bilgisayarda istediğiniz her işlem gerçekleştirebilir.'' diyor. Karahan, engellilere yönelik yazılımlar konusunda Türkiye'de pek çok Ar-Ge çalışması yapıldığına işaret ederek, "MİMİK'' yazılımının ise bu alanda yerli ürüne dönüşen ilk örnekler arasında bulunduğunu söylüyor. Karahan, beyin dalgalarına ait değerleri işleyerek, bilgisayarın kullanımına olanak veren yazılım çalışmalarının ise hızla sürdüğünü dile getiriyor. ANKARA AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder