8 Ocak 2012 Pazar

Çocukların gözünde namaz iyilik yapmak ve dua etmek

Utku, Elif, Sefa Talha, Ayşe Sıla, Cem, Azra ve Zeynep, namazın "dua etmek, iyilik etmek" olduğunu söylüyor. Çocuklar, anne-babaları ya da yakınları evde namaz kıldığında onlara eşlik etmekten büyük mutluluk duyduklarını belirtiyor. Çocukların Allah'a dua ederek istedikleri de ilginç şeyler; kimi uçmak, kimi taç ve saray, kanatlı araba, babasına para ya da süper güçlerinin olmasını istiyor.



Günlük hayatta hemen her konuda çocukların ilginç, bir o kadar da şaşırıp kaldığımız sorularıyla karşılaşırız. Hele ki sualler dinî mevzular ise çocukların zengin hayal dünyalarına hayran kalmamak imkânsız. 'Süper güçlerim olsa Allah'la konuşabilir miyim?', 'Kediler niye namaz kılmıyor?', 'Allah ne kadar büyük?'... Ardı arkası kesilmeyen ve ne cevap vereceğimizi bilemediğimiz sorularla Allah, namaz, ölüm ve cenneti öğrenmek isterler. 4-6 yaş arası çocukların dilinden 'Niçin namaz kılıyoruz?', 'Dua ettiğinde Allah'tan ne istiyorsun?' sorularına cevaplar aldık. Namaz için kimi 'Ölülerimize dua etmektir.' dedi kimi de safiyane bir şekilde 'Allah'a iyilik yapmaktır.' cevabını verdi. Allah'tan neler mi istiyorlar? Uçmak, kelebeklerin uçuştuğu bir bahçe, kanatlı bir araba.

Görüştüğümüz çocukların hiçbiri 'namaz' kavramına yabancı değil. Anne-baba yahut babaanne, dede ve anneannelerini namaz kılarken görmüş, yanlarına giderek onların hareketlerini yapmaya başlamışlar. 'Namaz nedir?' sorusuna karşılık olarak hemen ellerini göğüslerinin üzerine koymaları ve eğilmeleri de bunu gösteriyor. Sözlü olarak tanımlamalarını istediğimizde ise 6 yaşındaki Utku Can Yücel, 'Ölenlerimiz için Allah'ımıza dua etmektir.' cevabını veriyor. Anneanne, babaanne ve teyzesinin namaz kıldığını söyleyen Yücel, "Yatıyorlar, kalkıyorlar. Bir şey istiyorum, soruyorum, cevap vermiyorlar. Ancak başını sağa sola çevirdikten sonra benimle ilgileniyorlar." diyor.

5 yaşındaki Elif Akdoğan, namaz kılmayı annesinden öğrendiğini anlatıyor. Tüm masumiyeti ve saflığıyla namazın Allah'a iyilik yapmak olduğunu söyleyen Akdoğan, buna karşılık olarak da Allah'ın güzellikler verdiğini ifade ediyor. Her namazda annesine tesbih verdiğini anlatan Akdoğan, kendisinin de annesinin yanına oturup iki eliyle tesbihi tutup 'bismillah, bismillah' dediğini belirtiyor. Sefa Talha Aldemir de babaanne, dede ve babası namaz kılarken yanlarına gittiğini, onların hareketlerini tekrarladığını söylüyor. Aldemir, "Hareketler çok hoşuma gidiyor, eğiliyorum, kalkıyorum. Su içiyorum geliyorum, tekrar eğiliyorum. Sübhaneke'yi okuyorum." şeklinde konuşuyor. Kimi aileler çocuklarına namazı öğretebilmek için çeşitli yöntemler uyguluyor. 6 yaşındaki Ayşe Sıla Tasal'a anne ve babası, küçük bir seccade, tesbih ve başörtüsü almış. Annesi 'Sen kardeşinle çizgi film seyret namazımı kılıp geleyim.' dese de Ayşe Sıla, kendine ait seccade ve başörtüsünü alıp annesinin yanında namaza duruyormuş. Teyzesinin başörtülü fotoğraflarını çektiğini anlatan Ayşe Sıla Tasal "Başörtülü çok güzel oluyorum." diyor.

Neyin ne olduğunu ve niçin yaptıklarını tam bilmeseler de çocukların karşısındakini model aldığına ve iyi bir gözlemci olduklarına bir kez daha kanaat getiriyoruz. Anne-babalarının namaz kılarken hangi başörtüsü yahut takkeyi taktıklarını çok iyi biliyorlar. 4 yaşındaki Zeynep Ak, annesinin namaz kılarken her zaman mavi bir başörtüsü örttüğünü söylüyor. Evde kimlerin namaz kılıp kılmadığını da tabiî ki onlardan öğreniyoruz. Zira 'Namaz nedir?' sorusuna ailede namaz kılan kişileri söyleyip hareketlerini yaparak cevap veriyorlar. Dikkati çeken diğer bir nokta ise çocukların birçoğunun abdestin ne olduğunu bilmemesi. Bunun en büyük sebebi, namaz kılan kişiyi abdest alırken görmemeleri. 'Abdest almak nedir?' diyoruz. Hemen hepsi de 'O nedir?' karşılığını veriyor.

'Annemin tesbihini alıyorum'

Çocuklar, tesbih çekmeyi ve dua etmeyi çok seviyor. 4 yaşındaki Cem Kartal, "Tesbihim yok, ama annemin tesbihini alıyorum." diyor. Cem Kartal, tesbih taneleriyle 10'a kadar saydığını dile getiriyor. İki elini kocaman bir şekilde açarak nasıl dua ettiğini de gösteriyor. Allah'tan kanadı olan bir araba istiyor; zira birkaç gün önce babasının arabası bozulmuş. Azra Pamuk ise, "Allah'ım uçmak istiyorum. Bir tane tacım bir tane de sarayım olsun." şeklinde dua ettiğini belirtiyor. 5 yaşındaki Ebru Akyüz de içinde kelebeklerin uçuştuğu güzel bir bahçe istiyor. 'Para istiyorum.' diyen Mehmet Engür de o parayla gerçek bir araba almayı diliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder