13 Eylül 2011 Salı

Okul alışverişinde kalite kadar sağlığa da dikkat edin

Anne-babaların okul alışveriş telaşı başladı. Hesaplı olduğu kadar sağlıklı seçimlerin de yapılması önemli. Üniformalarda polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor. Çantanın ağırlığı vücut ağırlığının yüzde 15'ini geçmemeli. Terlemeye karşı ayakkabının iç yüzeyi ter emici malzemeden yapılmalı.Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Öyle ki anaokulu ve ilköğretim birinci sınıfa kayıt yaptıran küçükler için ilk ders zili dün çaldı. Veliler ve öğrencileri de alışveriş telaşı sardı. Çocuklar için hesaplı olduğu kadar sağlıklı seçimlerin de yapılması gerekiyor. Özellikle de kıyafet seçiminde. Medicana Bahçelievler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Özkılıç, öğrencileri üşütmeyecek ve terlerini çekebilecek nitelikteki kumaşların tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Özkılıç, yünlü ve pamuklu kumaştan imal edilmiş kıyafetlerin satın alınmasını öneriyor. Özkılıç'a göre polyester, naylon, akrilik gibi ipliklerle dokunmuş kumaşlar, çocuklarda teri iyi çekmediği için vücudun ısı dengesini bozuyor. Bu da gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor.

Ebeveyn okul için gerekli eşyaları alırken, çocukla işbirliği içerisinde olmalı. Alışverişte velinin ve çocuğun birlikte karar vermesi gerektiğinin önemini hatırlatan Özkılıç, anne-babanın kendi tercihleri doğrultusunda çocuğu yönlendirmesinin gerekli olduğunu belirtiyor. Özkılıç şöyle konuşuyor: Çocuk, eşyanın sadece rengi ve albenisine kapılarak karar verir. Hâlbuki ebeveyn çocuk için en sağlıklı, kullanışlı ve kaliteli olanı seçecektir. Kıyafet satın alırken iç yüzüne yerleştirilmiş etiketlerde yer alan yapım malzemeleri kontrol edilmeli; sentetik yerine yün ve pamuktan dokunmuş kumaşlar tercih edilmeli. Ucuz, aynı zamanda ütülemesi kolay kumaşlar tercih nedeni olmamalı.

Dr. Alper Özkılıç'a göre çantanın rengine ya da biçimine bakılarak tercih edilmesi birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Ağır okul çantaları öğrencilerin omurga problemi yaşamasına sebep oluyor. Özellikle omurgaya yapılan yüklenmeler, sırt ve bel ağrılarına yol açıyor. Okul çantasının ağırlığı vücut ağırlığının yüzde 15'ini geçmemeli. Ağır olan malzemeler sırta en yakın bölgede en arkada taşınmalı. Yük sırta eşit dağıtılmalı, her iki omuz askısı takılmalı, dar askı omuz baskısını artırıp dolaşımı bozduğu için omuz askısı geniş çantalar tercih edilmeli. Çantalarda bel kemeri kullanılmalı, kenar göğüs askıları kullanılmalı, yük vücuda yakın olmalı. Çantaların sırt desteği olmalı. Sırt çantası uzun süre kullanılmamalı, uzun süreli kullanım gerekiyorsa tekerlekli olanı tercih edilmeli.

Şüphe edilen ürünler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bildirilmeli

Çocukların sağlığı ve güvenliği için kalitesiz ve ucuz kırtasiye malzemelerinden uzak durulmalı. Plastiğin yumuşayarak esneklik kazanmasını sağlayan 'fitalat' adı verilen kimyasal madde, ter ve tükürük yolu ile vücuda girerek hormon sistemine ciddi zararlar veriyor. Keçeli kalemler, okul ve beslenme çantaları, kalem kutuları, su mataraları, çocuk giysilerindeki plastik baskı ve aksesuarlar, spor ayakkabılar gibi birçok üründe kullanılan, altı adet fitalatın kullanımına sınırlama getirildi. Giyim eşyaları ile ayakkabı ve okul çantalarında azo boyar maddelerin 30 mg/ kg limitinin üzerinde kullanımı yasaklandı. Türk Standardları Enstitüsü'ne (TSE) göre; kokulu silgiler kanserojen olduğu için tercih edilmemeli. Kalem gövdesinde yara, ezik, kıymık ve çatlak bulunmamalı. Suluboyalar homojen görünüşte ve renkte olmalı, renk dalgalanması görülmemeli. Boya kaleminin yüzeyinde, kabarma, dökülme, çatlama, akma ve ton farkı bulunmamalı. Veliler, güvensizliğinden şüpheye düştükleri ürünler konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'ne başvurabilir.

Sert ayakkabılar, kas gücü gelişimini engelliyor

Çocuğun normal gelişimi için rahat, yumuşak ve esnek ayakkabılar tercih edilmeli. Terlemeye karşı ayakkabının iç yüzeyi ter emici bir malzemeden yapılmış olmalı, aynı zamanda ayağı soğuktan korumalı. Plastik ve diğer sentetik malzemelerden yapılan ayakkabılar yerine deri veya kanvas tercih edilmeli. Topuk kısmı ve ayak başparmağı tarafında bir parmak kadar boşluk olmalı. Ayakkabının ön kısmı geniş ve yuvarlak, arka kısmı güçlü ve nispeten hareketsiz olmalı. Sert ayakkabı ayak hareketliliğini ve kas gücünün gelişimini sınırlar.

Kıyafet alırken nelere dikkat etmeli?

Ölçülerin uygunluğu: Çocuk, mutlaka alışveriş yapılan mağazaya götürülmeli, giydirilip, çocuğun rahatça hareket ettiğini gördükten sonra karar verilmeli. Kalça genişliği ve oturuş yüksekliği geniş ve rahat olmalı. Çünkü çocuklar atlamaya, zıplamaya meraklıdır.

Kol ağızları: Kollar ve kol ağızları, çocukların rahat giyip çıkartacağı biçimde olmalı. Çocuklar, örneğin bir kazağı sırtına geçirdikten sonra, kollarını rahatlıkla yukarıya aşağıya indirebilmeli.
Düğme delikleri: Düğme delikleri örülmüş olmalı. Düğme delikleri örülmeyecek kadar baştan savma bir giyecekte başka tür hatalar da olabilir. Düğme delikleri, açıp kaparken zorlamamalı, yeterince büyük olmalı.

Dizler–dirsekler: Diz ve dirseklerde 'kuvvetlendirici' bulunmalı. Bazı kumaş ya da deriden ek parça ile diz ve dirsekler güçlendirilmeli. Böyle hazırlanmış bir pantolon ve kazak, çocuk kıyafetlerinin ömrünü uzatır.

Dikiş: Dikiş aralıkları yeterince sık mı? Kumaş özenli dikilmiş mi? Çocuklar çok hareketli oldukları için, ilk oturup kalkmalarında dikişler patlayabilmekte.

Askılık: Kıyafetin askı ilmeği olup olmadığına mutlaka dikkat edilmeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder