9 Eylül 2011 Cuma

Grip aşısında önemli uyarı

Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Erbay, risk grubunda bulunan kişilerin her yıl grip aşısı olmasının gripten korunmada etkin bir yol olduğunu söyledi. 09.Eylül.2011,17:05:09


Erbay, yaptığı açıklamada, gribin genellikle sonbahar ve kış aylarında görüldüğünü ve salgınların 6 ila 8 hafta sürdüğünü kaydetti.

Gribin öksürme sırasında ortama dağılan küçük aerosol partikülleri ile bulaştığını ifade eden Erbay, ''Hastalık virüs bulaşmış ellerle temas etmek, hasta veya taşıyıcı kişinin tuttuğu kapı kolu, telefon ahizesi veya havlu gibi ortak kullanılan eşyalardan da bulaşabilir'' dedi.

Sağlıklı kişilerin gribi hafif bir ateş yükselmesi ve halsizlik ile birkaç gün süren kuru öksürükle ayakta geçirebildiğine dikkat çeken Erbay, şu bilgileri verdi:

''Grip, sağlıklı erişkinlerde genellikle kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Bununla birlikte dünyada her yıl grip salgınlarında 250 bin kişinin üzerinde insan hayatını kaybetmektedir'' Ölümlerin çoğu 65 yaş üzerindeki hastalarda gerçekleşmektedir. Ayrıca amfizem, konjestif kalp yetmezliği, hemoglobinopatiler ve immunsupresyon varlığı ağırhastalıkgelişimi ve ölüm için risk faktörüdür. Grip aşısının koruyuculuğu erişkinlerde yüzde 70 üzerindedir. İnfluenza virüsünde sürekli antijenik değişimler yaşandığı için her yıl yeni aşı üretilmektedir ve korunmanın sürekliliği için her yıl eylül-aralık ayları arasında aşı yapılması gerekmektedir. Özellikle risk grubunda bulunan kişilerin her yıl grip aşısı olması gripten korunmada etkin bir yoldur. Grip aşısı uygulaması ile gribe bağlı hastaneye yatış oranlarında yüzde 30 ile 50 arasında azalma olmaktadır. Yaşlılarda trivalan aşı uygulaması ile influenzaya bağlı ölümlerde yüzde 50 azalma olduğu bilinmektedir.''

Astım, kalp, yüksek tansiyon ve böbrek rahatsızlığı gibi hastalıkları olanların ve 65 yaş ve üstündeki kişilerin risk grubunda olduğunu vurgulayan Erbay, bu kişilerin her yıl grip aşısı olmaları gerektiği uyarısında bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder