13 Eylül 2011 Salı

Kulaklık kullanırken 90 desibeli geçmeyin

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Topuz, gençler arasında kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemeye bağlı işitme kaybı sorununun arttığını söyledi.Prof. Dr. Bülent Topuz, özellikle de 12-19 yaş grubu kişilerde işitme kayıpları gözlendiğini belirtti.

Uzun süre yüksek sese maruz kalınmasının işitme kaybına yol açacağını dile getiren Topuz, şunları söyledi: "Bu işitme kaybı başlangıçta geçicidir. Bir süre sonra kalıcı hale dönüşür. Daha çok gençler tarafından yolda, toplu ulaşım araçlarında müzik dinlemek için kullanılan kulaklıklar sesin direkt kulak içine aktarımını sağlıyor. Uzun süre bu sese maruz kalındığı zaman geçici işitme kayıpları ortaya çıkabilir. İç kulak hassasiyeti bulunan kişilerde kayıp kalıcı olabilir. Genel olarak ailesinde işitme problemi olan gençlerde iç kulak hassasiyeti olduğunu söyleyebiliriz. Yeni neslin gözde müzik dinleme cihazlarını kullanan gençlerin yüzde 30'unun risk altında olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.''

Topuz'a göre ileri yaşlarda görülen kulak çınlamasının görülme yaşı aşağı indi. Bunun en büyük sebebi kulaklık. Eğer kulaklıktan gelen ses 90 desibeli geçiyorsa tehlike çanları çalıyor demek. Yüksek sese sürekli maruz kalma, kalıcı işitme kayıplarına da sebep oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder