17 Haziran 2016 Cuma

KURU BUZ NEDİR?





Kuru buz (veya karbondioksit karı) katı karbondioksittir. Katı sudan çok daha yoğundur ve donma noktası da çok daha düşüktür. Gaz sıkıştırılarak dışarı ısı vermesi sağlanır ve bu ısı kondansatörler yardımıyla depolanır. Daha sonra birden basınç düşürülünce madde alması gereken ısıyı geri alamaz ve buz halinde kalır.
Oda koşullarında (~1 atm) kuru buzda katı-gaz faz geçişi süblimleşme olur. Adının kuru buz olmasının sebebi de budur. Kuru buz ılık veya sıcak suya konulursa havada sisli bir ortam elde edebilirlerdi. Bunun sebebi kuru buzun süblimleşirken ortamdaki ısıyı almasıdır. Bu hava içerisinde bulunan su moleküllerini soğutur ve sonuçta ağır hareket eden yoğun bir sis bulutu ortaya çıkar. Aynı şey sıvı azot için de geçerlidir.
Kuru buz elde etmek için yapılması gereken ilk iş CO2 gazını sıvı hale dönüştürmektir. Bunun için de yüksek basınç ve düşük sıcaklık gerekir. Bir tüp içinde sıvı halde bulunan CO2 tüp eğilerek dışarı döküldüğünde gürültü ile etrafa dağılır ve sıvı halden gaz haline geçer. Bu değişim için gerekli enerjinin tamamını dışarıdan alamaz (olay çok hızlı cereyan eder) ve bir miktarını kendi içinden alır. Böylece gaz halindeki CO2 kendini soğutarak donar. Buna
karbondioksit karı denir. Bu olaydan faydalanılarak istenildiği anda -80 °C'lik soğuk ortam elde edilebilir. Dewar kapları bu karın asetonla karıştırılmasıyla meydana getirilen özel termoslardır. Bu termosların dışarıyla ısı alış verişi olmadığından -80 °C'lik ortam elde edilmiş olur.



KURU BUZ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

KURU BUZ -78° C dir. Yüksek soğukluk ihtiva eder.

1- Kuru Buza el ile temas edilmez. Temas halinde her zaman kalın bir eldiven veya maşa kullanılmalıdır.Eldiven giyilmemesi, koruyucu kullanılmaması ellerde aşırı Soğuk yanığı oluşturur.

2- Hava almayan bir kap içine kuru buz konulmaz. Kuru Buz Süblime buhar olacak ve iç basıncı artırarak patlamaya sebep olacaktır.

3- Her türlü araç ile taşımalarda havalandırma olmasına muhakkak dikkat edilmelidir.

4- Muhafaza veya taşıma sırasında ürünlerin direk olarak Kuru Buz ile teması engellenmelidir. Yüksek soğukluk çok çabuk donma gerçekleştirir ve ürüne zarar verebilir.

5- İçeceklerin, giyeceklerin ve yiyeceklerin içine şaka amaçlı asla Kuru Buz konulmamalıdır.

6-Kuru Buz Direk olarak yeme, içme ve serinleme amaçlı kullanılamaz. Ağızda, boğaz ve cilt de ciddi ve ağır yanıklar oluşturur.

7-Kuru Buz her zaman Çocuklardan uzakta tutulmalıdır. Bilimsel amaçlı deneyler ve sunumlar eğitmenler veya ehil ebeveynler tarafından yapılmalıdır.

8-Kuru Buz, bir sıvı içine "erime" değildir. "Yüceltme" olarak adlandırılan Süblime işlemi oluşur. Süblimasyon bir katı maddenin sıvı hale geçmesidir. Ve bu orijinal katı doğrudan gaz haline gelir.

9. Kuru Buzun genişleyen katı Karbon dioksit olduğu asla unutulmamalıdır. Çözülen bu gazın doğrudan uzun bir süre teneffüs edilmesinden kaçınılmalıdır. Ortam havasında bir karıncalanma hissedildiğinde hemen havadar ve temiz bir ortama çıkılmalıdır.


Ve Her zaman,
KURU BUZ KULLANIRKEN DİKKATLİ OLUN !

VİDEOLAR






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder