15 Haziran 2016 Çarşamba

DOKUNMATİK EKRANLAR NASIL ÇALIŞIR?

PARMAKLA DOKUNDUĞUMUZDA EKRAN ÜZERİNDEN BİRÇOK İŞLEMİ NASIL YAPABİLİYORUZ..
Aslında bu sorunun kısa ve basit cevabı şudur ki, özel olarak hazırlanan ve hassas katmanlardan oluşan bu ekranlar vücudunuzun ürettiği ve parmak uçlarınıza iletilen elektriği alglar.. Yani siz telefonunuzu veya tablet bilgisayarınızı veya herhangi bir dokunmatik ekranlı cihazı parmak uçlarınızdaki elektrikle çalıştırıyorsunuz…
Ekranın en üst katmanı bizim gözle göremediğimiz özel rezistans içerir, bu alan anahtarlıdır, yani kodlanmıştır ve parmak dokunuşlarını belirli sinyallere çevirerek şifreler halinde cihazın işlemcisine iletir, işlemci ise bu şifreleri çözerek hemen komutlar oluuşturur ve neticede siz ekranda görmek istediğinizi görür veya bir metin oluşturursunuz.
Elektronik cihazlar dokunmatik ekranda kişinin girdisini belirlemek için birçok farklı yol kullanırlar. Birçoğu sensor ve devreler kullanarak ekranın bir noktasındaki değişiklikleri kontrol eder. iPhone gibi birçok cihaz elektrik akımındaki değişiklikleri gözler. Bazı cihazlar ise ekran yüzeyinden gelen dalga yansımalarını kontrol eder. Bu dalgalar kızılötesi ışınlar olabildiği gibi ses sinyalleri de olabilmektedir.

Dokunmatik ekrandaki temel prensip oldukça basittir. Parmağınızı veya özel kalemi ekrana dokundurduğunuzda cihazın gözleyebileceği bir değişiklik olur. Ses veya ışık dalgalarına dayalı sistemlerde parmağın fiziksel olarak yansıttığı veya engellediği dalgalara bakılır. Kapasitif dokunmatik ekranlarda ise elektriksel şarjı tutabilmek için kapasitif malzeme kullanılır. Dokunulan alandaki elektriksel şarj değişimi algılanır. Rezistif ekranlarda ise parmaklarla uygulanan basınç iletken ve rezistif katmanları birbirine dokundurur. Böylece değişen devre direncine bağlı olarak algılama yapılmış olur.
Aslında bu sistem vücudumuzun çalışma prensibine de çok benziyor. Çünkü siz soğuğu veya sıcağı, müziği veya bir tadı nasıl algılıyorsunuz ? Beyninizin içine hiçbirinin aslı girmiyor.. Beyninizin içine ulaşan eletrik sinyallerdir. Derinizin, dilinizin, kulak ve burnumuzun heryerinde sensörlerimiz var, bunların uçlarında beyinle bağlantısı olan binlerce sinir ucu hücresi. İşte bunların görevi tam da budur, dıştan elektrik sinyalini özel kodlarla beyne iletmek. Beynimiz de tıpkı işlemci gibi, bu kodları çözerek bizim içimizde algılara çevirir..
Bu sayede, görür, tadarız, duyarızve hayattan lezzet alırız…

KAYNAK:http://herseyogren.com/tr/dokunmatik-ekranlar-nasil-calisir.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder