30 Temmuz 2011 Cumartesi

Kreatin Kullanımı Sağlıklı mı?

Geçtiğimiz yıllarda kreatin ve diğer ek gıdaların olimpiyatlarda ve diğer müsabakalarda kullanımı hakkında oldukça fazla miktarda tartışma yapıldı. Peki kullanımı gerçekten sağlıklı mı? Gençler arasında günümüzde oldukça yaygın bir spor olan vücut geliştirme düzenli olarak egzersiz ve beslenme disiplini gerektiren bir spordur. Sporcular aynı zamanda kendilerini yarışmalara hazırlamak için bazı ek gıdalar almaktadırlar, kreatinde en çok yeğlenenlerin başında gelmektedir

Kreatin hakkındaki tartışmalara geçmeden önce tıbbi anlamda kreatin nedir sorusuna cevap vermek gerekmektedir. Normalde kreatin vücudumuzda amino asitler (Arjinin, gılisin ve metyonin) tarafından üretilen bir maddedir. Genellikle kaslarımızda bulunan bu madde kasların ihtiyacı olan anlık enerjiyi sağlamaktadır. Sağlanan enerji az olmasına rağmen hızla şekilde sağladığı için vücut için önemlidir.

Kreatini kullananlar ve tavsiye edenlere göre bunun kullanımı bir suçlu olmamalı. Vücudumuz normalde pankreas, karaciğer ve böbreklerimizde kreatin üretmektedir. Günlük yaşantımızda balık gibi besinlerle kaslarımızı kuvvetli tutacak kreatini almaktayız ve bunda alınan miktar (yaklaşık 1 ila 2 gram) az olduğu için madde suiistimal olarak kabul edilmemektedir.

Ancak, vücut çalışırken kas yapmak için kreatin kullanan sporcular bunu kullanırken kendilerini enerjik hissettiklerini ancak aynı zamanda fazla çalışmaktan dolayı aşırı yorgunluğu da beraberinde getirdiğini ifade etmektedirler. Kreatin kullanan profesyonel vücutçuların tavsiye ettikleri miktar vücut çalışmaya başlamadan önceki gün için günlük 15 ila 25 gramdır. Yüzme, bisiklet, kısa koşular gibi yoğun ancak uzun süreli olmayan sporlar için kreatin sıklıkla kullanılmaktadır.

Bununla beraber kreatin karşıtı olan grup vücuda yalnız biraz su eklemekten fazla yan etkisi olduğunu, vücut sistemini fazlası ile ağır bir yük bindirdiğini söylemektedir. Profesyoneller bu tip alımın sağlıklı böbrekleri yoracağı hususunda uyarmaktadır. Yapılan çalışmalar uzun süre kreatin alımının genç bireylerde böbrek sorunlarıyla neticelendiğini göstermektedir. Ciddi kas krampları ise aşırı miktarda kreatinin vücuda alımı sonrasında görülebilen tehlikeli semptomlardan birisidir.

2003 yılında yapılan bir çalışmada hayvansal kaynaklardan alınamayan kreatinin, vejetaryen grupta hafıza fonksiyonlarını artırabileceği bulunmuştur. Aynı zamanda kas güçlenmesi için az dozda alınan kreatine güvenli olarak bakılırken, şu ana kadar atletlerde yüksek miktarda alınan kreatinin uzun süreli etkileri hakkında herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

Kreatin, bireysel olarak vücutta performans artışı etkisi olan ancak halen toplumda fazla güven kazanmamış olmaya devam edip, madalyalı olimpiyatçıların test sonuçlarının pozitif çıkması sonucu madalyalarını kaybetmelerine neden olduğu için gündeme gelmiş ve halen üzerindeki yasak süregelmektedir. Yurt dışında kreatin kullanımının çalıştırıcılar, koçlar veya yönetim tarafından tavsiye edilmesi yasaktır, ancak takımlarda kişisel kullanımları serbesttir.

Tüm maddelerde olduğu gibi güvenli olup olmadığı sorusu araştırmacılar tarafından cevaplanmayı beklemekte, ancak ilaçlarda olduğu gibi her ilacın mutlaka bir dozu olduğu ve yine her ilacın mutlaka bir yan etkisi olduğu unutulmamalıdır. Kullanımından dolayı doğabilecek riskler ve faydalar, son derece detaylı düşünülmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder