Anavatanı Anadolu, İran ve Çin'dir ama başka yerlerde de yetişir. Çok güzel ve kıymetlidir. Park ve bahçelerin süslenmesinde kullanıldığı gibi odaları, balkon ve terasları süsler. Kesme çiçekçilikte çok talep edilen bir çiçektir.
DIŞ MEKAN (BAHÇE)
GÜLLERİNDE BUDAMA
GİRİŞ
Milattan 500 yıl önce Çinliler tarafından kültüre alınan güller,
çiçeklerinin kokusu ve güzelliği nedeniyle bahçıvanlar tarafından çiçeklerin
kraliçesi olarak kabul edilmektedir. Gül; çok yıllık, çalı formunda, yarı odunsu
bir bitkidir. Dikildiği ilk yıldan itibaren çiçeklendiği için güzelliğini hemen
gösterir.
Bahçede grup veya tek olarak değerlendirilen çalı tipindeki
güllerin yanı sıra; tırmanıcı, sarılıcı, yayılıcı güller pergola, çit, duvar
kenarlarında, girişlerde, kapı ve pencere kenarlarında kullanılır. Son yıllarda
ülkemizde de bulunabilen minyatür güller tüm yıl boyunca
çiçeklenebildiklerinden, iç mekanda kullanılabildiği gibi, dış mekanda grup
olarak ta dikilmektedir. Ağaç gülleri ise uzun bir gövde üzerine aşılanmış
güllerdir, bahçelerde geniş alanlarda kullanılır.
Bahçe düzenlemesinin
en önemli bitkisel materyallerinden olan güller, farklı büyüklükteki saksı ve
kaplar içinde özellikle balkonların süslemesinde de yer almaktadır.
Her
nerede ve ne amaçla yetiştirilirse yetiştirilsin, güllere uygulanan kültürel
işlemler içinde budama, üzerinde en çok konuşulan ve soru sorulan konulardan
birisidir. Budama dış mekan güllerinin büyüme ve gelişme özelliklerine göre
farklılıklar gösterir. Bu broşürde, dış mekan güllerinin budama şekli ve zamanı
hakkında bilgi verilerek, bu alanda amatör veya profesyonel olarak uğraşı
verenlere yardımcı olunmaya çalışılmıştır.
BUDAMA
Budanmamış gül bitkisi; çok sayıda yoğun sürgün oluşturur,
çiçekleri küçük ve kalitesizdir. Uygun bir budama; verimsiz, yaşlı, hasta, kuru,
zarar görmüş dalların çıkartılması ile iyi bir çiçeklenme için birkaç dalın
bırakılması işlemidir. Budama size, bahçenize uyan arzu ettiğiniz gül şeklini
yaratma fırsatını verir.
Budama ile kuvvetli ve sağlıklı bir bitki
gelişimi sağlandığı gibi, bitki içine daha fazla ışık, hava girmesi de sağlanır.
Şekil yaratılmasının yanında daha iyi ve kaliteli çiçekler elde edilir. Gülde
yapılan her türlü kesme işlemi budama olarak adlandırılır. Budama işlemi dikim
aşamasında dikim budaması ile başlar, her yıl yapılan yıllık budamalar ile devam
eder.
Güllerde farklı niteliklere sahip fidanlar, üretim materyali
olarak kullanılmaktadır. Gül fidanları aşılı-aşısız veya tüplü (topraklı)-tüpsüz
(çıplak köklü) fidan olarak sınıflandırılır. Son yıllarda dış mekanda genellikle
tüplü fidanlar kullanılmasına karşın çıplak köklü fidanlarda kullanılmaktadır.
Dikim budaması özellikle çıplak köklü fidanlarda uygulanır. Aşırı uzun kökler
kısaltılır. Kırılmış zarar görmüş kökler kesilir. Ayrıca bu kök sisteminin
besleyebileceği ölçüde sürgün bırakılmalıdır. Genelde toprak üstü aksam olarak,
15- 20 cm uzunlukta (üç beş göz içeren) farklı yönlere bakan üç-dört sürgün
yeterlidir. Tüplü fidanlarda aşırı uzun sürgünler varsa dikim sırasında bir
parça kısaltılır.
GEREKLİ ALET VE EKİPMAN
:
Gülün odunsu ve dikenli yapısı nedeniyle bitkiyi kolay,
sağlıklı budamak ve budama yapan kişinin de zarar görmemesi için keskin,
kaliteli ve temiz aletlere gereksinim vardır.
Odunsu, sert, kalın
dalları kesmek için iyi dişli bir testere kullanılmalıdır. Daha ince, yumuşak
dallar için kaliteli, keskin bir budama makası, ulaşılması zor olan yerler için
ise uzun saplı budama makasları tercih edilmelidir. Bunlara ilave olarak,
dikenlerden elleri korumak içinde deri eldivenlerden yararlanılmalıdır. Minyatür
(saksı) güllerini budamak için ise, sadece budama makası veya normal bir makasta
yeterli olabilmektedir.
BUDAMA ZAMANI
:
Bahçe gülleri için en iyi budama zamanı, güllerin
dinlenmeye girdiği sonbahar sonu ile kış bitimi arasındaki zamandır. Dinlenmeye
giren gülde önce yapraklar azalır, kışı sert olan yerde tamamen dökülür, sürgün
ve çiçek faaliyeti durur, bitki kışa dayanabilmek için hayatsal faaliyetlerini
en alt düzeye indirir. Budama işlemi gözler uyanmadan, bitki aktif büyümeye
başlamadan tamamlanmalıdır. İklimsel faktörler budama zamanını belirleyen temel
faktörlerdir. Ilıman kış iklimine sahip olan yerlerde güller erken budanabilir.
Erken budanan bitkilerin erken uyanacağı ve soğuklardan zarar görebileceği
unutulmamalıdır. İzmir ve çevresinde en iyi budama zamanı Ocak-Şubat aylarıdır.
Geç budamalar ise, bitkide su yürümesi ve büyümenin başladığı döneme rastlar ve
bu dönemde yapılacak budama bitkide güç kaybına neden olur.
BUDAMADA UYGULANACAK GENEL KURALLAR :
1. Birbirine gölge yapan, birbiriyle rekabet içinde olan
dallardan biri alınmalıdır.
2. Kışın soğuktan
zarar görmüş dallar sağlıklı dokunun bulunduğu noktanın birkaç cm altından
kesilmelidir.
3. Hastalıklı, kuru, zayıf, ince
sürgünler bitki üzerinde bırakılmamalıdır.
4.
Bitkinin (çalının) orta kısmında daha fazla ışık ve hava girmesi için, ortada
bulunan dallar dipten çıkartılmalıdır.
5. Bu
şekilde kesim ile çalıya bir vazo görünümü de sağlanmış olur. Vazo şekli
hastalıkları önleme açısından da yararlıdır.
6.
Yaşlı bir dalın ucunda bir en fazla iki adet tek yıllık sürgün 2-3 göz üzerinden
budanarak bırakılmalıdır.
7. Uç kısımda yaşlı dal
ile tek yıllık sürgünün birleştiği yerde çatal oluşturulmamalı, yaşlı kısım
birleşme yerinden tırnak bırakılmadan kesilmelidir (Şekil 1).

8. Bırakılan dal ve sürgünlerin yönleri gözler geliştiğinde
birbiriyle karşılaşmayacak doğrultuda olmasına özen gösterilmelidir.
9. Kesilen sürgünün iç rengi beyaz olmalı, eğer
kahverengi veya siyah ise kesim beyaz renge ulaşılan noktanın altından
yapılmalıdır.
10. Aşılı güllerde aşı noktasının
altından gelen dip sürgünleri dipten kesilmelidir.
KESİM İŞLEMİ
Kesimler gözün 5- 6 mm üzerinden
30-45º derecelik açı ile düzgün bir şekilde yapılmalıdır. Kesim gözün ters
yönünde olmalı, göz üzerinde 5-6 (mm) milimetreden büyük dal parçası (tırnak)
bırakılmamalıdır (Şekil 2).

Büyük
dal parçası kısa sürede canlılığını yitirir (ölür), hastalıklara ve zararlılara
barınak oluşturur.
Kesim yapılacak yerdeki gözün yönüne de dikkat
edilmelidir. Göz çalının orta kısmına doğru bakmamalı, dışarıya doğru yönelik
olmalıdır. Genelde sürgünün en üstündeki göz uyanarak yeni sürgünü oluşturacağı
için gözün yönü önemlidir.
Kesim sırasında makasın kesim yapan ince
kısmı aşağıda, bir başka deyişle bitki tarafında olacak şekilde tutulmalıdır.
Aksi tutuş durumunda kesim düzgün olmaz yüzey zedelenir, parça (tırnak) kalır.
Bu durumda bir kez daha kesim yapılarak yüzey düzeltilmelidir.
Budamanın Yapılışı :
Güller dikimden sonra birinci
yıldan itibaren budanmaya gereksinim duyar. Eğer budama yapılmaz ise bitki boyu
yükselir, çalı şeklini kaybeder, önce çiçek sayısı artar daha sonra hızla
azalır, kalitesiz küçük çiçekler oluşur.
Bitki dinlenmeye girdiğinde
bitkinin üst dallarında oluşan besin maddeleri köke ve yaşlı odunsu kısma doğru
taşınmaya başlar. Budama ile ne kadar çok göz uzaklaştırılır ise, bitki üzerinde
bırakılan gözlere o kadar fazla enerji kalacak, böylece daha kuvvetli sürgün
gelişmesi ve çiçeklenme sağlanacaktır.
Bahçe gülleri genellikle üç temel
şekilde; sert, orta, hafif olarak budanır.
Sert
Budama : Bitki 15- 25 cm boyda üç dört sürgün kalacak şekilde
budanır. Fazla dallar çıkartılır. Sert budama sonucu, az sayıda gösterişli çiçek
oluşur. Zayıf bitkileri kuvvetli gelişmeye yöneltmek için sert budamaya gerek
vardır (Şekil 3).

Orta Budama : Bitki üzerinde beş ile on adet sürgün
bırakılır, bitkinin yerden yüksekliği 45-60 (cm) santimetredir. Orta şiddette
budama birçok bahçe gülü için uygun olan bir yöntemdir, sert budamaya göre daha
çok sayıda ancak daha küçük çiçekler meydana gelir (Şekil 4).

Hafif budama : Tek yıllık sürgünler sadece uzunluğunun
üçte biri kadar kesilir. Bu tarz budama kısa saplı güller demektir. Genellikle
dikimden sonraki ilk yılda uygulanması önerilir.
Budama yapacak kişi
öncelikle gül çalısını yakından incelemeli bitkinin gelişme kuvvetini saptamaya
çalışmalıdır. Daha sonra budamada uygulanacak genel kurallarda belirtildiği
üzere şekli bozan, hasta, kuru ve fazla dallar çıkartılmalı, dipten
kesilmelidir. Bir sonraki aşamada uygulanacak budama yöntemine göre yine
fazlalık gösteren sürgünler alınmalı, önümüzdeki yıl çiçekleri ve bitkiyi
oluşturacak dallar budama yönteminde belirtilen yükseklikte kesilmelidir. Kesme
işlemi daha önce verilen bilgiler doğrultusunda yapılmalıdır. Budama bittiğinde
bitki vazo görünümünü almalı, yeni sürgünler tek yıllık sürgünlerden daha kolay
meydana geldiğinden bırakılan dalların tek yıllık sürgünlerden olmasına veya
yaşlı dalın ucunda tek yıllık sürgünlerin bulunmasına özen gösterilmelidir.
Gül bitkisinin yaşlı kısımlarında bulunan uyur gözler gerektiğinde
sürerek sürgün oluşturabilme yeteneğindedir. Bu nedenle yukarıda anlatılan
yöntemlerin dışında kışı çok sert geçen yerlerde bitki 10- 15 cm yüksekten
kesilerek toprakla örtülür ve kışı zarar görmeden geçirmesi sağlanır. Bahar
aylarında yeni sürgünler toprak altında kalan yaşlı kısımdan meydana gelir.
Diğer bir uygulama da, bitki kışı geçirdikten sonra soğuktan zarar gören dallar
budama şekli gözetilmeksizin sağlıklı dokuya ulaşıncaya kadar (yaşlı kısımda
olsa) kısaltılır. Burada önemli olan bitkiyi kurtarabilmektedir.
TIRMANICI-SARILICI GÜLLERİN BUDANMASI
Tırmanıcı güller dikimden sonra 2-3 yıl budanmaz. Yalnız cansız,
hastalıklı, kuru dallar varsa onlar kesilir.
Sürekli çiçeklenen,
kuvvetli melez tırmanıcı güller yine dinlenme döneminde budanır. Yaşlı olan,
çiçeklenmiş dallar çıkarılır, 4-5 kuvvetli sürgün bırakılır, bunlar bağlanır.
Çok uzun olan sürgünler çiçeklenmeyi teşvik etmek için kısaltılır.
MİNYATÜR (SAKSI) GÜLLERİNİN BUDANMASI
Çok az bir budamaya gereksinim duyarlar. Şekli bozan, uzayan, sıkışıklık
yaratan sürgünler alınır. Dipten gelen sürgünler uzunluğunun yarısından budanır.
Çiçek geçtikten sonra yeni sürgünler oluşturacak göz üzerinden budanmalıdır.
AÇAN ÇİÇEKLERİN ALINMASI
Bahçe
güllerinde yapılan önemli yanlışlardan birisi de açmış, geçmiş, solmuş
çiçeklerin bitki üzerinde bırakılmasıdır. Bu şekilde uygulama, yeni çiçeklerin
oluşumunu engellediği gibi bitkinin kuvvetinin de azalmasına neden olur. Bu
nedenle açmış, solmaya başlayan çiçek, çiçek sapı alt kısmında iki adet beş
parçalı yaprak bırakılarak kesilmelidir. Bu işlemde temel olarak yıl içinde
yapılan bir budamadır.
SONUÇ
Budama, kişiden kişiye farklılık gösteren bir işlemdir. Bu
konuda uzman olan kişiler farklı görüşlere sahip olup, değişik uygulamalar
yapabilir. Önemli olan budamada uygulanacak genel kurallar çerçevesinde budama
işlemini gerçekleştirmektir. Özellikle ilk yılarda sert kesimlerden mümkün
olduğunca kaçınarak, orta şiddette budama yöntemi tercih edilmelidir. Genelde
yaşlanan ve zayıf bitkilerde gençleştirme için sert kesimlere başvurulmalıdır.
Zaman içinde kazanılacak tecrübelerle kişinin, güllerine uyan budama yöntemini
geliştirmesi, yaptığı işten keyif almasını sağlayan en doğru uygulamadır.
Bahçe ile uğraşmanın en önemli yararı, kişileri günlük hayatın
sıkıntılarından kurtarması, onları mutlu etmesidir.
Prof.Dr. Ercan ÖZZAMBAK
E.Ü.
Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü
GİRİŞ
Milattan 500 yıl önce Çinliler tarafından kültüre alınan güller, çiçeklerinin kokusu ve güzelliği nedeniyle bahçıvanlar tarafından çiçeklerin kraliçesi olarak kabul edilmektedir. Gül; çok yıllık, çalı formunda, yarı odunsu bir bitkidir. Dikildiği ilk yıldan itibaren çiçeklendiği için güzelliğini hemen gösterir.
Bahçede grup veya tek olarak değerlendirilen çalı tipindeki güllerin yanı sıra; tırmanıcı, sarılıcı, yayılıcı güller pergola, çit, duvar kenarlarında, girişlerde, kapı ve pencere kenarlarında kullanılır. Son yıllarda ülkemizde de bulunabilen minyatür güller tüm yıl boyunca çiçeklenebildiklerinden, iç mekanda kullanılabildiği gibi, dış mekanda grup olarak ta dikilmektedir. Ağaç gülleri ise uzun bir gövde üzerine aşılanmış güllerdir, bahçelerde geniş alanlarda kullanılır.
Bahçe düzenlemesinin en önemli bitkisel materyallerinden olan güller, farklı büyüklükteki saksı ve kaplar içinde özellikle balkonların süslemesinde de yer almaktadır.
Her nerede ve ne amaçla yetiştirilirse yetiştirilsin, güllere uygulanan kültürel işlemler içinde budama, üzerinde en çok konuşulan ve soru sorulan konulardan birisidir. Budama dış mekan güllerinin büyüme ve gelişme özelliklerine göre farklılıklar gösterir. Bu broşürde, dış mekan güllerinin budama şekli ve zamanı hakkında bilgi verilerek, bu alanda amatör veya profesyonel olarak uğraşı verenlere yardımcı olunmaya çalışılmıştır.
BUDAMA
Budanmamış gül bitkisi; çok sayıda yoğun sürgün oluşturur, çiçekleri küçük ve kalitesizdir. Uygun bir budama; verimsiz, yaşlı, hasta, kuru, zarar görmüş dalların çıkartılması ile iyi bir çiçeklenme için birkaç dalın bırakılması işlemidir. Budama size, bahçenize uyan arzu ettiğiniz gül şeklini yaratma fırsatını verir.
Budama ile kuvvetli ve sağlıklı bir bitki gelişimi sağlandığı gibi, bitki içine daha fazla ışık, hava girmesi de sağlanır. Şekil yaratılmasının yanında daha iyi ve kaliteli çiçekler elde edilir. Gülde yapılan her türlü kesme işlemi budama olarak adlandırılır. Budama işlemi dikim aşamasında dikim budaması ile başlar, her yıl yapılan yıllık budamalar ile devam eder.
Güllerde farklı niteliklere sahip fidanlar, üretim materyali olarak kullanılmaktadır. Gül fidanları aşılı-aşısız veya tüplü (topraklı)-tüpsüz (çıplak köklü) fidan olarak sınıflandırılır. Son yıllarda dış mekanda genellikle tüplü fidanlar kullanılmasına karşın çıplak köklü fidanlarda kullanılmaktadır. Dikim budaması özellikle çıplak köklü fidanlarda uygulanır. Aşırı uzun kökler kısaltılır. Kırılmış zarar görmüş kökler kesilir. Ayrıca bu kök sisteminin besleyebileceği ölçüde sürgün bırakılmalıdır. Genelde toprak üstü aksam olarak, 15- 20 cm uzunlukta (üç beş göz içeren) farklı yönlere bakan üç-dört sürgün yeterlidir. Tüplü fidanlarda aşırı uzun sürgünler varsa dikim sırasında bir parça kısaltılır.
GEREKLİ ALET VE EKİPMAN :
Gülün odunsu ve dikenli yapısı nedeniyle bitkiyi kolay, sağlıklı budamak ve budama yapan kişinin de zarar görmemesi için keskin, kaliteli ve temiz aletlere gereksinim vardır.
Odunsu, sert, kalın dalları kesmek için iyi dişli bir testere kullanılmalıdır. Daha ince, yumuşak dallar için kaliteli, keskin bir budama makası, ulaşılması zor olan yerler için ise uzun saplı budama makasları tercih edilmelidir. Bunlara ilave olarak, dikenlerden elleri korumak içinde deri eldivenlerden yararlanılmalıdır. Minyatür (saksı) güllerini budamak için ise, sadece budama makası veya normal bir makasta yeterli olabilmektedir.
BUDAMA ZAMANI :
Bahçe gülleri için en iyi budama zamanı, güllerin dinlenmeye girdiği sonbahar sonu ile kış bitimi arasındaki zamandır. Dinlenmeye giren gülde önce yapraklar azalır, kışı sert olan yerde tamamen dökülür, sürgün ve çiçek faaliyeti durur, bitki kışa dayanabilmek için hayatsal faaliyetlerini en alt düzeye indirir. Budama işlemi gözler uyanmadan, bitki aktif büyümeye başlamadan tamamlanmalıdır. İklimsel faktörler budama zamanını belirleyen temel faktörlerdir. Ilıman kış iklimine sahip olan yerlerde güller erken budanabilir. Erken budanan bitkilerin erken uyanacağı ve soğuklardan zarar görebileceği unutulmamalıdır. İzmir ve çevresinde en iyi budama zamanı Ocak-Şubat aylarıdır. Geç budamalar ise, bitkide su yürümesi ve büyümenin başladığı döneme rastlar ve bu dönemde yapılacak budama bitkide güç kaybına neden olur.
BUDAMADA UYGULANACAK GENEL KURALLAR :
1. Birbirine gölge yapan, birbiriyle rekabet içinde olan dallardan biri alınmalıdır.
2. Kışın soğuktan zarar görmüş dallar sağlıklı dokunun bulunduğu noktanın birkaç cm altından kesilmelidir.
3. Hastalıklı, kuru, zayıf, ince sürgünler bitki üzerinde bırakılmamalıdır.
4. Bitkinin (çalının) orta kısmında daha fazla ışık ve hava girmesi için, ortada bulunan dallar dipten çıkartılmalıdır.
5. Bu şekilde kesim ile çalıya bir vazo görünümü de sağlanmış olur. Vazo şekli hastalıkları önleme açısından da yararlıdır.
6. Yaşlı bir dalın ucunda bir en fazla iki adet tek yıllık sürgün 2-3 göz üzerinden budanarak bırakılmalıdır.
7. Uç kısımda yaşlı dal ile tek yıllık sürgünün birleştiği yerde çatal oluşturulmamalı, yaşlı kısım birleşme yerinden tırnak bırakılmadan kesilmelidir (Şekil 1).

8. Bırakılan dal ve sürgünlerin yönleri gözler geliştiğinde birbiriyle karşılaşmayacak doğrultuda olmasına özen gösterilmelidir.
9. Kesilen sürgünün iç rengi beyaz olmalı, eğer kahverengi veya siyah ise kesim beyaz renge ulaşılan noktanın altından yapılmalıdır.
10. Aşılı güllerde aşı noktasının altından gelen dip sürgünleri dipten kesilmelidir.
KESİM İŞLEMİ
Kesimler gözün 5- 6 mm üzerinden 30-45º derecelik açı ile düzgün bir şekilde yapılmalıdır. Kesim gözün ters yönünde olmalı, göz üzerinde 5-6 (mm) milimetreden büyük dal parçası (tırnak) bırakılmamalıdır (Şekil 2).

Büyük dal parçası kısa sürede canlılığını yitirir (ölür), hastalıklara ve zararlılara barınak oluşturur.
Kesim yapılacak yerdeki gözün yönüne de dikkat edilmelidir. Göz çalının orta kısmına doğru bakmamalı, dışarıya doğru yönelik olmalıdır. Genelde sürgünün en üstündeki göz uyanarak yeni sürgünü oluşturacağı için gözün yönü önemlidir.
Kesim sırasında makasın kesim yapan ince kısmı aşağıda, bir başka deyişle bitki tarafında olacak şekilde tutulmalıdır. Aksi tutuş durumunda kesim düzgün olmaz yüzey zedelenir, parça (tırnak) kalır. Bu durumda bir kez daha kesim yapılarak yüzey düzeltilmelidir.
Budamanın Yapılışı :
Güller dikimden sonra birinci yıldan itibaren budanmaya gereksinim duyar. Eğer budama yapılmaz ise bitki boyu yükselir, çalı şeklini kaybeder, önce çiçek sayısı artar daha sonra hızla azalır, kalitesiz küçük çiçekler oluşur.
Bitki dinlenmeye girdiğinde bitkinin üst dallarında oluşan besin maddeleri köke ve yaşlı odunsu kısma doğru taşınmaya başlar. Budama ile ne kadar çok göz uzaklaştırılır ise, bitki üzerinde bırakılan gözlere o kadar fazla enerji kalacak, böylece daha kuvvetli sürgün gelişmesi ve çiçeklenme sağlanacaktır.
Bahçe gülleri genellikle üç temel şekilde; sert, orta, hafif olarak budanır.
Sert Budama : Bitki 15- 25 cm boyda üç dört sürgün kalacak şekilde budanır. Fazla dallar çıkartılır. Sert budama sonucu, az sayıda gösterişli çiçek oluşur. Zayıf bitkileri kuvvetli gelişmeye yöneltmek için sert budamaya gerek vardır (Şekil 3).

Orta Budama : Bitki üzerinde beş ile on adet sürgün bırakılır, bitkinin yerden yüksekliği 45-60 (cm) santimetredir. Orta şiddette budama birçok bahçe gülü için uygun olan bir yöntemdir, sert budamaya göre daha çok sayıda ancak daha küçük çiçekler meydana gelir (Şekil 4).

Hafif budama : Tek yıllık sürgünler sadece uzunluğunun üçte biri kadar kesilir. Bu tarz budama kısa saplı güller demektir. Genellikle dikimden sonraki ilk yılda uygulanması önerilir.
Budama yapacak kişi öncelikle gül çalısını yakından incelemeli bitkinin gelişme kuvvetini saptamaya çalışmalıdır. Daha sonra budamada uygulanacak genel kurallarda belirtildiği üzere şekli bozan, hasta, kuru ve fazla dallar çıkartılmalı, dipten kesilmelidir. Bir sonraki aşamada uygulanacak budama yöntemine göre yine fazlalık gösteren sürgünler alınmalı, önümüzdeki yıl çiçekleri ve bitkiyi oluşturacak dallar budama yönteminde belirtilen yükseklikte kesilmelidir. Kesme işlemi daha önce verilen bilgiler doğrultusunda yapılmalıdır. Budama bittiğinde bitki vazo görünümünü almalı, yeni sürgünler tek yıllık sürgünlerden daha kolay meydana geldiğinden bırakılan dalların tek yıllık sürgünlerden olmasına veya yaşlı dalın ucunda tek yıllık sürgünlerin bulunmasına özen gösterilmelidir.
Gül bitkisinin yaşlı kısımlarında bulunan uyur gözler gerektiğinde sürerek sürgün oluşturabilme yeteneğindedir. Bu nedenle yukarıda anlatılan yöntemlerin dışında kışı çok sert geçen yerlerde bitki 10- 15 cm yüksekten kesilerek toprakla örtülür ve kışı zarar görmeden geçirmesi sağlanır. Bahar aylarında yeni sürgünler toprak altında kalan yaşlı kısımdan meydana gelir. Diğer bir uygulama da, bitki kışı geçirdikten sonra soğuktan zarar gören dallar budama şekli gözetilmeksizin sağlıklı dokuya ulaşıncaya kadar (yaşlı kısımda olsa) kısaltılır. Burada önemli olan bitkiyi kurtarabilmektedir.
TIRMANICI-SARILICI GÜLLERİN BUDANMASI
Tırmanıcı güller dikimden sonra 2-3 yıl budanmaz. Yalnız cansız, hastalıklı, kuru dallar varsa onlar kesilir.
Sürekli çiçeklenen, kuvvetli melez tırmanıcı güller yine dinlenme döneminde budanır. Yaşlı olan, çiçeklenmiş dallar çıkarılır, 4-5 kuvvetli sürgün bırakılır, bunlar bağlanır. Çok uzun olan sürgünler çiçeklenmeyi teşvik etmek için kısaltılır.
MİNYATÜR (SAKSI) GÜLLERİNİN BUDANMASI
Çok az bir budamaya gereksinim duyarlar. Şekli bozan, uzayan, sıkışıklık yaratan sürgünler alınır. Dipten gelen sürgünler uzunluğunun yarısından budanır. Çiçek geçtikten sonra yeni sürgünler oluşturacak göz üzerinden budanmalıdır.
AÇAN ÇİÇEKLERİN ALINMASI
Bahçe güllerinde yapılan önemli yanlışlardan birisi de açmış, geçmiş, solmuş çiçeklerin bitki üzerinde bırakılmasıdır. Bu şekilde uygulama, yeni çiçeklerin oluşumunu engellediği gibi bitkinin kuvvetinin de azalmasına neden olur. Bu nedenle açmış, solmaya başlayan çiçek, çiçek sapı alt kısmında iki adet beş parçalı yaprak bırakılarak kesilmelidir. Bu işlemde temel olarak yıl içinde yapılan bir budamadır.
SONUÇ
Budama, kişiden kişiye farklılık gösteren bir işlemdir. Bu konuda uzman olan kişiler farklı görüşlere sahip olup, değişik uygulamalar yapabilir. Önemli olan budamada uygulanacak genel kurallar çerçevesinde budama işlemini gerçekleştirmektir. Özellikle ilk yılarda sert kesimlerden mümkün olduğunca kaçınarak, orta şiddette budama yöntemi tercih edilmelidir. Genelde yaşlanan ve zayıf bitkilerde gençleştirme için sert kesimlere başvurulmalıdır. Zaman içinde kazanılacak tecrübelerle kişinin, güllerine uyan budama yöntemini geliştirmesi, yaptığı işten keyif almasını sağlayan en doğru uygulamadır.
Bahçe ile uğraşmanın en önemli yararı, kişileri günlük hayatın sıkıntılarından kurtarması, onları mutlu etmesidir.
Prof.Dr. Ercan ÖZZAMBAK
E.Ü. Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder