6 Temmuz 2012 Cuma

Yemek Tarifleri (NOHUTLU MANTI ÇORBASI)

Nohutlu Mantı Çorbası Malzemeler; 2 çorba kasesi mantı, küçük hazırlanmış ve pişirilmemiş 1,5 su bardağı nohut, haşlanmış ve kabukları soyulmuş 1 yemek kaşığı tereyağı 1 çay bardağından biraz az zeytinyağı 1 yemek kaşığı salça 2 lt kaynamış su 1,5 tatlı kaşığı tuz 1 su bardağı iyice soğutulmuş su Hazırlanması: Yağları ve salçayı tencereye alın. Biraz kavrulunca kaynamış suyu ekleyin. Bir taşım kaynatıp sırayla tuzu, nohutu ve mantıyı ilave edin. Mantılar pişene kadar 10 dakika kaynatın. Ardından mantılar suyun içinde erimesin diye soğuk suyu tencereye dökün. Kaselere alıp üzerine bir miktar nane serperek servis yapın.

Yemek Tarifleri (MAKARA)

Malzemeler: 1 kg un 500 ml ılık süt 50 gr maya 6 yumurta sarısı 100-120 gr tereyağı 1/2 yemek kaşığı tuz 2 yemek kaşığı şeker Toz Tarçın Toz şeker Dövülmüş fındık, badem veya Hindistan cevizi Yapılışı: Ilık sütte mayayı eritiniz ve mayanın kabarmasını bekleyiniz. Yumurta sarıları ve eritilmiş tereyağını birlikte çırpınız. Tuz ve şeker ilave ediniz. Yumurta karışımına, mayalı süt ve unu ilave edip birlikte iyice karıştırınız ve hamuru yoğurunuz. Hamurun üzerine bez örtüp ılık bir yerde mayalanması için bekletiniz. Hamur mayalandıktan sonra oval olarak açınız. Uzun şeritler halinde kesiniz. Merdaneyi fırça ile yağlayıp etrafına şeritleri teker teker sarınız. Şeritlerin birleşmesi için merdaneyi tezgahta ileri geri hareket ettiriniz. Hamuru eritilmiş tereyağı ile yağlayıp toz şekere bulayınız. Mümkünse kömür ateşinde pişiriniz. Her tarafı eşit kızarana kadar çeviriniz. Yeterince karamelize olduğunda ateş üzerinden alınır. İsteğe bağlı olarak tarçın, toz şeker veya dövülmüş badem ya da fındık serpilir. Tarifle ilgili minik birde video var. Yapılışını oradan görmeniz yapmanızı kolaylaştırır diye düşündüm.

Yemek Tarifleri (ÖRDEK KURABİYE TARİFİ)

MALZEMELER 125g tereyağı 1 yumurta 1 su bardağından bir parmak kadar az pudra şekeri 1 paket vanilya Aldığı kadar un Süslemek için; Bitter çikolata Renkli şekerlemeler Oda sıcaklığında olan tereyağını ve diğer malzemeleri yoğurma kabına alarak hamuru hazırlayın. Un miktarını her zaman yaptığımız gibi azar azar, hamur şekil alacak kıvama gelene kadar ekleyerek ayarlayabilirsiniz. Hamuru 30 dakika kadar dinlendirdikten sonra bir miktarını alarak merdane ile açın ve kurabiye kalıpları ile kesip, yağlı kağıt sermiş olduğunuz tepsiye dizin. Kurabiyeleri 160 derecede hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Soğumuş olan kurabiyeleri dilediğiniz şekilde çikolataya bulayarak süsleyin. Afiyet olsun.. Hem lezzeti hem de görüntüsü ile minikleri sevindireceğine emin olduğum bu tarif sevgili Nihal’e ait. (alıntı)

Yemek Tarifleri (AÇMA)

Hamuru için: 1 adet yumurta 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı süt 1 su bardağı su 1 paket yaş maya 2 tatlı kaşığı tuz (silme) 4 yemek kaşığı toz şeker (tepeleme) 7 su bardağı un Üzeri için: 1 adet yumurta Susam Su ve sütü küçük bir tencerede ısıtın(ılık olması yeterli). Yoğurma kabınıza ılık su ve süt karışımını alarak yaş mayayı içerisinde eritin. Sıvı yağ, yumurta, tuz ve şekeri de ilave ederek karışımı homojen bir hale getirin. Üzerine yavaş yavaş unu ekleyerek hamuru hazırlayın. Benim hamurum tam 7 su bardağı ile un aldı ancak bu miktar unun markasına hatta elinizin ve ortamın sıcaklığına göre de değişmektedir. O nedenle unu 1′er bardak 1′er bardak ilave ederseniz sıkıntı yaşamazsınız. Hamur elinize yapışmayacak kıvama geldiğinde un eklemeyi bırakın ancak bir süre daha yoğurun. Tarifi kız kardeşimden almıştım beni en çok uyardığı nokta bu oldu. “Hamuru bolca yoğur!” demişti. Un ekleme işlemi devam ettikten sonra yaklaşık 5 dakika kadar daha yoğurun ve üzerini temiz bir örtü ile örterek mayalanması için bırakın. Vaktiniz müsaitse 1 – 1,5 saat dinlendirin. Ardından yağlı kağıt sermiş olduğunuz tepsiye açmaları dizin, aslında açma tarifi dedim ama ben bazılarını da poğaça gibi yuvarlak şekillendirdim. Tercih sizin. Üzerine yumurta sarısı sürün, isteğe göre susam, çörek otu vs. dökebilirsiniz. 160 derecede önceden ısıtmış olduğunuz fırında açmaların altı ve üstü kızarana kadar pişirin.

YEMEK HAKKINDA PRATİK BİLGİLER

Soğuk içeceklerinize güzel tat ve görüntü vermek için: Buz kabının içine kiraz tanesi, gülyaprağı, nane yaprağı vs koyup dondurabilirsiniz. Peçete bileziklerini kendiniz de yapabilirsiniz. Satın aldığınız boncukları tellere geçirin. Sonra telleri halka şeklinde birleştirin. Peçeteleriniz ister ipek ister keten olsun, boncuklarla hazırladığınız bileziklere çok yakışırlar. Buzdan kase, bardak vs yapabilir ve oldukça şık bir sunum hazırlayabilirsiniz. Kase yapmak için, büyüklü küçüklü iki kase, koli bandı, arzuya göre süslemek için yaprak, çiçek vb su ve derin dondurucu gereklidir.Buz dondururken: Suyu kaynatın, soğuyan suyu buz kalıplarına koyup dondurun. Bu sayede buzlar daha canlı ve kristal gibi görünür. Kaynamış suda oksijen azalır. Bu da buzun mat görünmesini önler. 1.İki kase iç içe konur. 2.Koli bandıyla, dıştaki kase üst tarafından bantlanır. İki cam kasenin arasına su dökülür. Suyun kaldırma gücüyle içteki kase havalanır ve dış kase ile aynı seviye geldiğinde koli bandına dayanır ve daha fazla yükselmesi engellenir. Bu arada kaseler arasında boşluk oluşur. Bu aşamada suyun içine çiçek, yaprak ya da ne arzu ederseniz ondan koyup süsleme yapılır. 3.Hazırlanan kase derin dondurucuya konur ve bir gece veya tam gün donması beklenir. Kullanılacağı zaman çıkartılıp bir süre oda sıcaklığında bekletilir ya da musluk suyundan geçirilir. Buz, kapların içinden kendini bırakır ve sizin de kazan doğurdu misali üçüncü bir kaseniz olur. 4.Sonra bu kasenin içine meyve, dondurma, buz vs konulup sevis yapılır.Bardak yapmak için de aynı yöntem uygulanır. Davet sofralarınızda cam yemek takımlarınıza renk katmak için, kaselere su doldurup içine masanıza uygun renklerde taze çiçekler yerleştirebilirsiniz. Mısır taneleri, salatalık, zeytin, havuç, ketçap ve çilek ile çocuklarınızın bayılacağı şirinlikte salata hazırlayabilirsiniz. Civcivleri ve diğer malzemeleri değiştirmek tamamen hayal gücünüze kalmış. Sabah kahvaltılarınıza hoş bir hava katmak için içine mini mini çiçekler koyduğunuz porselen yumurtalıkları kullanabilirsiniz. İçinde taze çiçekler olan cam vazonuzu elma dilimleriyle süsleyebilir, özellikle beyaz örtülü masanızda daha ferah görüntüler elde edebilirsiniz. Tabii elmaların kararmaması için vazonun içine 1 çay kaşığı sirke veya 1 yemek kaşığı limon suyu ilave etmeyi unutmayın. Ketçap, mayonez, hardal vb gibi dipsosları servis ederken, plastik ambalajları sofraya getirmek yerine, sosları küçük porselen kaselerde sunun. Kızarmış patatesler bu sayede daha şık görünecektir. Yemek Pişirme/Hazırlama Teknikleri Yemeklerinizi pişirirken dikkat edeceğiniz ufacık detaylar, kullanacağınız ekstra malzemeler ve dahası ile mutfakta mucizeler yaratın. Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın deliklibir süzgece atınız ve eleyiniz. Unla beraber çöpler de düşer. El açması hamuru dinlendirirken, hamurun altının yapışmaması, üstünün de kabuktutmaması için, her iki tarafını da unlayıp, üzerine nemli bir bez örtebilirisiniz. Pilavınızın tanelerinin bembeyaz olmasını istiyorsanız pişirirken suyuna 2-3 damlalimon suyu ilave edebilirsiniz. Izgara edeceğiniz kırmızı etleri pişirmeden önce 1 kilo et için 1 kahve fincanısüt, 1 kahve fincanı soğan suyu ve 1 kahve fincanı zeytinyağı karışımında marineederek, üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 3-4 saat buzdolabında bekletebilirsiniz.Etin sertleşmemesi için tuz ilave etmemelisiniz. Patlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletebilirsiniz. Mantarı sotelerken bıraktığı su çekilene kadar kavurmalısınız. Yeşil sebzeleri mümkün olduğunca elinizle doğramalısınız. Yeşil sebzelerde bulunan "C" vitamini bıçak ile doğradığınızda çok çabuk kaybolur. Kuru baklagilleri diğer sebzeler ile birlikte pişirecekseniz, önceden ıslatıp,tuzsuz olarak haşlamalı ve yemeğe o şekilde katmalısınız. Kekinizin kabarmasını istiyorsanız margarin ile şekeri iyi çırpmalı, kullanacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz. Domatesin kabuğunu kolay soymak için, domatesin üst kısmına bıçakla hafif birartı işareti yapabilir, kaynar suya daldırıp, kalkan kabuğu artı’dan itibaren bıçaklasoyabilirsiniz. Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içindesoyabilirsiniz. "Kıtır ekmek" diğer bir deyişle "kruton"u çorbalar veya salatalarda kullanmak üzere kendiniz hazırlayabilirsiniz. Yapımında tost ekmeği, tahıllı ekmekler ve normalekmek kullanabilirsiniz. En önemli nokta kıtır ekmekleri yağ ile kavurmadan önceiyice kurutmaktır. Pullu balıkların pullarını ayıklarken; balıkları 10 dakikasoğuk suda bekletip, kuyruktan başa doğru pulları kazıyabilirsiniz.

Yemek Tarifi (FIRINDA TAVUK ROSTA)

Tarif Malzemeleri: 1 paketKnorr Dömi Glas Çeşnisi 2 bütün orta boy tavuk 3 yemek kaşığı bal 4 yemek kaşığıayçiçek yağı 5 yemek kaşığı su 5 adet kurutulmuş domates (kabaca doğranmış - İç harcı ) 5 dalfesleğen (kabaca doğranmış - İç harcı) 2 adet havuç (rendelenmiş - İç harcı) Tarifin Hazırlanışı Tavuğu yıkayın ve süzülmesi için bekledikten sonra ıslak kalmayacak şekilde kurulayın. İç harç malzemelerini harmanlayarak tavuğun içine doldurun. Tavuğun pişerken açılmaması için mutfak ipiyle ayak ve kanatlarından sıkıca bağlayın. Demi glace sosusu su, yağ ve bal ile hazırladıktan sonra tavuğun her tarafına masaj yaparak sosu yedirin. Fırın torbasının içine tavuğu ve geriye kalan sosu ilave edin ve ağzını sıkıca bağlayın. Kürdanla torbayı 2-3 yerden delin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirerek servis edin. Afiyet olsun...